Kuzey yarımkürenin ilk kirazı, kilosu 700 liradan satıldı « World Turk

20 Eylül 2024 - 02:51

Kuzey yarımkürenin ilk kirazı, kilosu 700 liradan satıldı

Kuzey yarımkürede kirazın en erken yetiştiği yer olan Manisa’nın Sancaklıbozköy Mahallesindeki kiraz üreticileri, erkenci çeşit “Cristobalina” cinsi kirazların toplamasına başladılar.

Son Güncelleme :

29 Nisan 2022 - 22:53

71 views

Kuzey yarımkürenin ilk kirazı, kilosu 700 liradan satıldı

Kuzey yarımkürede kirazın en erken yetiştiği yer olan Manisa’nın Sancaklıbozköy Mahallesindeki kiraz üreticileri, erkenci çeşit “Cristobalina” cinsi kirazların toplamasına başladılar.

Sabahın ilk ışıklarıyla beraber kiraz bahçelerine giren tarım işçileri, beyazı ve alıyla dallarında göz dolduran  kirazları toplamaya başladı.

Üreticiler hasattan umutlu

İlk hasat, Sancaklıbozköylü kiraz üreticileri Halil İbrahim Koca ve Metin Koyuncu’nun kiraz bahçesinde gerçekleşti. Bu yıl verimin iyi olduğunu dile getiren çiftçiler, hasattan umutlu olduklarını söyledi. Yaklaşık 40 gün sürecek olan kirazlar başta Rusya olmak üzere, Avrupa ve iç pazardaki yerini alacak. Bu yıl kiraz hasadı mevsim koşulları nedeniyle yaklaşık 15 gün gecikti. Üreticiler geçen yıla göre rekolte ve kalitenin daha iyi olduğunu anlattı.

“Fiyatlar da yüksek olursa üretici olarak iyi para kazanırız”

İlk hasatta yaklaşık 40 kilogram cristobalina cinsi kiraz toplandı. Kiraz üreticisi Metin Koyuncu bu yıl sezondan umutlu olduklarını belirterek, “2022 yılının ilk kirazını hasat ediyoruz. İlk kirazımızın çeşidi cristobalinadır. Hem verim hem de kalitemiz çok güzel. Bu yıl iklim şartları soğuk gittiğinden kiraz hemen hemen 15-20 gün sonraya kaldı. Fiyatlar da yüksek olursa üretici olarak iyi para kazanırız. Bu sene kirazlarımızın 30 liradan aşağı inmemesi gerekiyor. Çünkü girdi maliyetleri çok arttı.” diye konuştu.

“Ürünlerimizin kalitesi iyi, güzel bir rekolte bekliyoruz”

Bir diğer üretici Halil İbrahim Koca (54) ise sezondan çok umutlu olduklarına vurgu yaparak; “Kuzey Yarım Küre’nin ilk kirazını hasat ettik. İlk kirazını hasat etmek için sabah 6.00’dan beridir çalışıyoruz. Sezondan umutluyuz. Geçen seneye oranla geç olmasına rağmen ürünlerimizin kalitesi iyi, güzel bir rekolte bekliyoruz”

‘Cristobalina’ cinsi kirazları alım merkezine götürüldü

Kirazın en erken yetiştiği yer olarak gösterilen Şehzadeler ilçesinde hasat başladı. Sancaklıbozköy Mahallesi’nde ürünlerini toplayan üreticiler, ‘Cristobalina’ cinsi kirazları alım merkezine götürdü. Sezonun ilk ürününün alım merkezine gelişi nedeniyle tören düzenlendi.

Kilogramı 700 liradan alıcı buldu

Türkiye’nin erkenci kiraz üretim bölgelerinden Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde sezonun ilk ürünü, sembolik açık artırmada kilogramı 700 liradan alıcı buldu.

Manisa Şehzadeler Belediyesi tarafından yapılan Kiraz Pazarı’nda ilk kirazın satışı gerçekleşti. Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, üreticiler ve tüccarlar katıldı.

İlk hasadı Metin Koyuncu ile Halil İbrahim Koca  yaptı

Bölge üreticilerinden Metin Koyuncu ile Halil İbrahim Koca’nın hasat ettiği yaklaşık 40 kilogram kiraz için sembolik açık artırma yapıldı. Bölge üreticilerinden Metin Koyuncu ile Halil İbrahim Koca’nın hasat ettiği yaklaşık 40 kilogram kiraz için, Sancaklıbozköy Mahallesi’ndeki Kiraz Pazarı’nda  sembolik açık artırma yapıldı.  40 kilo hasat edilen ‘cristobalina’ çeşidi kiraza, düzenlenen açık artırmayla, İlk teklif 300 TL’den verildi.

40 kiloluk kiraz Ankara Hali’ne gönderildi

Tüccarların kilosuna 600 lira, üreticilerin ise 1000 lira teklif verdiği açık artırmada, sonunda 700 liradan uzlaşma sağlandı. Sezonun ilk kirazını sembolik olarak, 700 liraya tüccar İbrahim Bodur aldı.  40 kiloluk kiraz Ankara Hali’ne gönderildi.

Vali Karadeniz; “Zeytinde olduğu gibi, kirazda da Türkiye’de ilk iki sırada yer alabiliriz”

Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, yaptığı konuşmada Manisa’da kiraz üretiminin her geçen yıl arttığına dikkat çekti.  Vali Yaşar Karadeniz; “Mevcut alanlarda verimi artırarak, yeni alanları da ihdas ederek tıpkı üzümde, zeytinde olduğu gibi bu alanda da Türkiye’de ilk iki sırada yer alabiliriz. Ben Manisa üreticisinin bunu başarabileceğini düşünüyorum.” diye konuştu. Tarımsal olarak Manisa’nın Türkiye sıralamasında 5. Sırada yer aldığını söyleyen Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, “Tarımsal gayrisafi hasılada ilimiz 5. sırada yer alıyor. Toplamda da 500 milyon doların üzerinde bir ihracatımız var. Tarımsal ihracat konusunda da iddialı bir iliz. Manisa deyince akla ilk anda üzüm ve zeytin geliyor ama 13 bin kilometrekarelik alana baktığımız zaman tarımsal çeşitlilik anlamında her türlü ürünün üretimi yapılmakta. Son teknoloji yeniliklerini de kullanarak çiftçilerimiz ihracata uygun halde üretimlerini gerçekleştiriyor” diye konuştu.

Ömer Faruk Çelik; 700 lira sembolik rakam

Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de açık artırmada oluşan fiyatın ürünün gerçek fiyatı olmadığını, kirazı üreten ilk çiftçiyi ödüllendirmek amacıyla sembolik fiyatla alım yapıldığını, ilerleyen günlerde hasadın artmasıyla fiyatların yerini bulacağını kaydetti.

Metin Öztürk: Manisa’da üretilen kiraz dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor  

Sabahın erken saatlerinde üreticilerle birlikte sezonun ilk kiraz hasadına katılan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk,  daha sonra kiraz satım töreninde yaptığı konuşmada Manisa’nın Türkiye’nin kiraz üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Öztürk, Manisa’nın, Türkiye’nin kiraz üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, erkenci kirazı yetiştiren bölge üreticisinin bu yönüyle ihracatta avantaj elde ettiğini vurguladı. İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk  Manisa’da üretilen kirazın dünyanın dört bir yanına ihraç edildiğini dile getirdi.  

GÜNEY KORE HEYETİ KİRAZ BAHÇELERİNİ İNCELEYECEK

Manisa’nın, kiraz yetiştirme alanı olarak Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk de “Bu yıl 50 bin tonun üzerinde rekolte beklentimiz var. Şu an Şehzadeler ilçemizde 16 bin ton rekolte gerçekleşiyor. Üretilen kirazların büyük bir bölümü ihraç ediliyor. Avrupa Birliği ülkelerinden Rusya’ya, Dubai ve Katar’dan Çin ve Güney Kore’ye kadar ülkeler bulunmaktadır” dedi.  İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk Manisa’da üretilen kirazın dünyanın dört bir yanına ihraç edildiğini dile getirerek, “Kirazın önemli bir merkezindeyiz. Bu ay içinde Güney Kore’den gelen bir heyet kiraz bahçelerimizde ve işletmelerimizde incelemede bulunacak. Bu ziyaretten sonra da inşallah Güney Kore ile daha çok ihracat bağlantılarımız oluşacak.” dedi.

Manisa’da 50 bin ton kiraz üretiliyor

İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Manisa, Türkiye’deki 94 bin dekarlık kiraz üretim alanı ile ikinci sıradadır. Üretim olarak da 50 bin tona yaklaşan bir üretim gerçekleştiriyoruz. Fakat Manisa’nın en önemli özelliği erkenci bölge olması. Kuzey Yarım Küre’nin açık alanda yetişen ilk kirazını burada hasat ediyoruz. Hasat edilen ilk kirazlar, bugün açık arttırmayla alıcısını bulacak ve daha sonra tüketiciyle buluşacak” dedi. Sancaklıbozköy ve çevresinin kiraz üretimi için oldukça elverişli bir iklime sahip olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Buradaki üreticimiz de kirazın ve toprağın dilinden anlıyor. En kaliteli kirazı üreterek hem ülkemize ve hem de yurt dışına gönderiyor. Bugün ilk hasadı yaptık” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.